Zastawa obiadowa z jakiego materiału - wytrzymałość to priorytet
Jedną z największych różnic pomiędzy zastawą obiadową domową a tą w restauracji jest materiał, z którego są wykonane. W domu często wybieramy naczynia wykonane z ceramiki, porcelany lub szkła. Są one eleganckie, estetyczne i często ozdobione różnymi wzorami, co sprawia, że idealnie pasują do wystroju naszych stołów.
Z kolei w restauracjach, zastawa obiadowa musi być przede wszystkim praktyczna i trwała. Dlatego restauratorzy często wybierają naczynia wykonane z materiału o podwyższonej wytrzymałości. Są one zazwyczaj bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz często przystosowane do częstego zmywania w zmywarkach przemysłowych, które emitują wysokie temperatury i ciśnienie wody.
Rozmiar i kształt talerzy oraz pozostałych elementów zastawy
Zastawa obiadowa do domu zazwyczaj jest projektowana z myślą o typowej rodzinie, dlatego talerze, miseczki i inne naczynia mają standardowe rozmiary, które są odpowiednie dla większości potraw domowych. Bywa jednak, że chętnie łączymy kilka zastaw, bo nie możemy się zdecydować na jedną, albo dokupujemy części w innym stylu, kiedy te z kompletu ulegną uszkodzeniu i będą wybrakowane.
Natomiast w restauracjach zastawa obiadowa często jest bardziej ujednolicona, co ułatwia personelowi gastronomicznemu pracę. Nie można dopuścić do sytuacji, w której kelner przyniesie na jeden stolik kilka porcji tego samego dania, ale podanych na innych talerzach. Tutaj priorytetem jest estetyka, harmonia, dbałość o detale, ale też ergonomia.
Estetyka czy funkcjonalność? Zazwyczaj nie trzeba wybierać
W przypadku zastawy obiadowej domowej, często liczy się estetyka, czyli wygląd zastawy stołowej i dopasowanie jej do wystroju wnętrza oraz własnych preferencji. Ludzie lubią kolekcjonować zastawę obiadową, która pasuje na różne okazje, od codziennych posiłków po specjalne uroczystości. Dlatego często wybierają naczynia delikatnie zdobione, które są przyjemne w odbiorze.
Natomiast w restauracjach priorytetem jest funkcjonalność i trwałość. Restauratorzy szukają naczyń, które są łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na uszkodzenia i nadające się do intensywnego użytkowania. Estetyka również jest istotna, ale bardziej pod kątem profesjonalnego prezentowania dań, niż pod kątem dopasowania do wystroju wnętrza. Stąd też w restauracjach najczęściej spotyka się jednolite talerze i miski, najczęściej białe, choć obecna moda dopuszcza odcienie pastelowe i czerń.
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.