26

reklama Łęczna

Zastawa obiadowa do domu a zastawa obiadowa do restauracji - różnice

Zastawa obiadowa do domu
07:23 · 26 lutego 2024 przez wp    Artykuł sponsorowany


Chociaż zastawy stołowej używamy do serwowania posiłków w domu i restauracji, w istocie przy wyborze produktów o konkretnym przeznaczeniu kierujemy się ich użytecznością oraz stylistyką. To bardzo ważne, jak zaprezentuje się danie zarówno domownikom, jak i gościom. Czy wiesz, że pięknie podana potrawa może zachęcić do jedzenia, podczas gdy niedbalstwo w tym zakresie prowadzi do utraty apetytu i obniżenia satysfakcji? Czy w tym zakresie zastawa obiadowa domowa a restauracyjna różnią się czymś między sobą? Sprawdziliśmy!

reklama Łęczna
oferta reklamowa

     

Zastawa obiadowa z jakiego materiału - wytrzymałość to priorytet

Jedną z największych różnic pomiędzy zastawą obiadową domową a tą w restauracji jest materiał, z którego są wykonane. W domu często wybieramy naczynia wykonane z ceramiki, porcelany lub szkła. Są one eleganckie, estetyczne i często ozdobione różnymi wzorami, co sprawia, że idealnie pasują do wystroju naszych stołów.

Z kolei w restauracjach, zastawa obiadowa musi być przede wszystkim praktyczna i trwała. Dlatego restauratorzy często wybierają naczynia wykonane z materiału o podwyższonej wytrzymałości. Są one zazwyczaj bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz często przystosowane do częstego zmywania w zmywarkach przemysłowych, które emitują wysokie temperatury i ciśnienie wody.

Rozmiar i kształt talerzy oraz pozostałych elementów zastawy

Zastawa obiadowa do domu zazwyczaj jest projektowana z myślą o typowej rodzinie, dlatego talerze, miseczki i inne naczynia mają standardowe rozmiary, które są odpowiednie dla większości potraw domowych. Bywa jednak, że chętnie łączymy kilka zastaw, bo nie możemy się zdecydować na jedną, albo dokupujemy części w innym stylu, kiedy te z kompletu ulegną uszkodzeniu i będą wybrakowane.

Natomiast w restauracjach zastawa obiadowa często jest bardziej ujednolicona, co ułatwia personelowi gastronomicznemu pracę. Nie można dopuścić do sytuacji, w której kelner przyniesie na jeden stolik kilka porcji tego samego dania, ale podanych na innych talerzach. Tutaj priorytetem jest estetyka, harmonia, dbałość o detale, ale też ergonomia.

Estetyka czy funkcjonalność? Zazwyczaj nie trzeba wybierać

W przypadku zastawy obiadowej domowej, często liczy się estetyka, czyli wygląd zastawy stołowej i dopasowanie jej do wystroju wnętrza oraz własnych preferencji. Ludzie lubią kolekcjonować zastawę obiadową, która pasuje na różne okazje, od codziennych posiłków po specjalne uroczystości. Dlatego często wybierają naczynia delikatnie zdobione, które są przyjemne w odbiorze.

Zastawa obiadowa do domu

Natomiast w restauracjach priorytetem jest funkcjonalność i trwałość. Restauratorzy szukają naczyń, które są łatwe w utrzymaniu czystości, odporne na uszkodzenia i nadające się do intensywnego użytkowania. Estetyka również jest istotna, ale bardziej pod kątem profesjonalnego prezentowania dań, niż pod kątem dopasowania do wystroju wnętrza. Stąd też w restauracjach najczęściej spotyka się jednolite talerze i miski, najczęściej białe, choć obecna moda dopuszcza odcienie pastelowe i czerń.

Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.
autor / dodał:
wp
Artykuł sponsorowany
Skomentuj ten artykuł na: Facebooku / X (Twitter)
Zgłoś temat. Wyślij SMS: 505 80 95 52

Finał "czternastek" dla klientów ZUS w regionie

RUSZA OGÓLNOPOLSKI SYSTEM ZWROTU OPAKOWAŃ

Maciej Stolarczyk nie jest już trenerem Górnika Łęczna

Piąta Kasztelańska Piątka - sportowe święto Łęcznej



Meble ze stali nierdzewnej - niezbędne w restauracji i nie tylko

Dlaczego przeprowadza się badania gruntu?

Cykliczność pociągów - nowy rozkład jazdy PKP dla południowo-wschodniej Polski

Na czym polega różnica między suchą a mokrą karmą dla zwierząt?


Copyright © 2025 • Leczna24.pl
Strona wygenerowana w 0.073 sek. (8)