-
Kotlet schabowy
prawdziwym królem wśród tradycyjnych potraw jest kotlet schabowy. W wielu domach od pokoleń podawany jest na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale możne też wybrać się na gotowe, bo pyszne schabowe oferuje w swoim menu restauracja z kuchnią polską w Warszawie Na Skrajnej. Zazwyczaj kotlet schabowy podawany jest z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
-
Pierogi
Polska kuchnia słynie również z pierogów, które mogą mieć różne farsze. Najbardziej klasyczny farsz to ten z ziemniaków, twarogu i cebulki, czyli tzw. pierogi ruskie. Ale można przyrządzić je też z mięsem, kapustą i grzybami lub na słodko. W tym ostatnim wariancie najpopularniejsze są pierogi z truskawkami i jagodami.
-
Gołąbki
to kolejne bardzo smaczne danie, którym zajada się wielu obcokrajowców. Składają się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu, które po wymieszaniu zawija się w liście sparzonej białej kapusty. Czasami ryż jest zastępowany kaszą, co jest równie smacznym połączeniem. W formie obiadowej gołąbki obowiązkowo muszą być podawane z ziemniakami, a całość obficie musi zostać polana sosem pomidorowym.
-
Kluski śląskie
to nic innego, jak połączenie ugotowanych ziemniaków i mąki. Z tak powstałej masy formuje się kuleczki, a na ich środku wykonywane jest wgłębienie. Kluski z roladą wołową i modrą kapustą to danie, które absolutnie warto skosztować, będąc w restauracji!
-
Rosół
w zestawieniu pojawiła się też pozycja dla miłośników zup, która serwowana jest gościom niemal na wszystkich weselach czy przyjęciach komunijnych. Mowa oczywiście o aromatycznym rosole z makaronem i natką pietruszki.
Wymienione potrawy to klasyki, z których słynie polska kuchnia i które warto zamówić, będąc w restauracji!
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.