Pomysł na wykorzystanie świeżego ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe wilgotne, dopiero co wyjęte z piekarnika - jest niewątpliwie pyszne, ale niestety traci bardzo szybko swoje walory smakowe. Co zrobić w sytuacji, w której kucharz nie chce marnować swojego wypieku i spisywać go na straty? Czy nie da się uniknąć wyrzucania czerstwego wypieku do śmietnika? Niekoniecznie. Wystarczy skorzystać wtedy z innych przepisów, które uwzględniają świeżość wyrobu.
Jak wykorzystać świeże ciasto drożdżowe?
Do największych zalet ciasta drożdżowego należy jego wszechstronność. Nada się ono do stworzenia:
- ciasta na pizzę;
- precli;
- bułek cynamonowych;
- bułek brioszek;
- chlebów typu focaccia;
- bagietek;
- słodkich ciast z kruszonką.
Wierzch ciasta drożdżowego da się wyłożyć większością istniejących owoców i warzyw, między innymi:
- rabarbarem;
- truskawkami;
- jagodami;
- szparagami;
- malinami;
- rodzynkami.
W Polsce niezwykle popularna jest drożdżówka z masą makową. Zrobić ją można na dwa sposoby: używając masy już podczas samego procesu pieczenia lub dodając po wyjęciu ciasta z piekarnika.
Jak wykorzystać stare ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe czerstwieje szybko. Zdarza się, że twardnieje już kilka godzin po upieczeniu. Nie należy go wtedy wyrzucać, ale wykorzystać w innym przepisie, np. na tzw. bread pudding.
To angielski deser, który pozwala wykorzystać już nie tak świeży wypiek. Aby go wykonać, należy:
- pociąć na małe fragmenty drożdżówkę;
- włożyć ją do naczynia żaroodpornego;
- zalać ją masą przygotowaną z: 200 ml kremówki, 200 ml mleka, 2 jajek i 2 łyżeczek cukru;
- wstawić całość do piekarnika na 160°C na 30 minut.
Powstanie deser przypominający swą konsystencją pudding. Przepyszny zwłaszcza wtedy, gdy spożywa się go z herbatą lub ciepłym mlekiem.
Co zrobić z resztek ciasta drożdżowego?
Bread pudding to nie jedyne danie, które da się stworzyć z resztek ciasta drożdżowego. Istnieje więcej sposobów, które pozwolą nie marnować nadmiaru gotowego już wyrobu.
Jednym z lepszych pomysłów jest poszarpanie ciasta na drobne kawałeczki, a następnie umieszczenie ich w szklanym pucharze. Powstałe szczeliny wypełnić należy np. kremem orzechowo-czekoladowym, a wierzch przyozdobić wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.
Ciasto drożdżowe na słono
Drożdżówka posłuży także jako ciekawy spód do pizzy. Do nietypowych sposobów na urozmaicenie posiłku należy upieczenie jej z dodatkami, a następnie przysmażenie całości na patelni w głębokim oleju - stanie się wtedy niesamowicie chrupka i smakowita.
Jeżeli chodzi o sposób wykorzystania ciasta drożdżowego, okazuje się, że jedynym elementem ograniczającym możliwości jest jedynie wyobraźnia i kreatywność samego kucharza!
Nasz system wykrył, że Twoja przeglądarka najprawdopodobniej zablokowała wyświetlenie treści tego artykułu. Prosimy o wyłączenie w swojej przeglądarce dodatków takich jak AdBlock, uBlock itp dla tej strony. Dziękujemy.