Ciasto drożdżowe wilgotne, dopiero co wyjęte z piekarnika - jest niewątpliwie pyszne, ale niestety traci bardzo szybko swoje walory smakowe. Co zrobić w sytuacji, w której kucharz nie chce marnować swojego wypieku i spisywać go na straty? Czy nie da się uniknąć wyrzucania czerstwego wypieku do śmietnika? Niekoniecznie. Wystarczy skorzystać wtedy z innych przepisów, które uwzględniają świeżość wyrobu.
Do największych zalet ciasta drożdżowego należy jego wszechstronność. Nada się ono do stworzenia:
Ciasto drożdżowe czerstwieje szybko. Zdarza się, że twardnieje już kilka godzin po upieczeniu. Nie należy go wtedy wyrzucać, ale wykorzystać w innym przepisie, np. na tzw. bread pudding.
To angielski deser, który pozwala wykorzystać już nie tak świeży wypiek. Aby go wykonać, należy:
Bread pudding to nie jedyne danie, które da się stworzyć z resztek ciasta drożdżowego. Istnieje więcej sposobów, które pozwolą nie marnować nadmiaru gotowego już wyrobu.
Jednym z lepszych pomysłów jest poszarpanie ciasta na drobne kawałeczki, a następnie umieszczenie ich w szklanym pucharze. Powstałe szczeliny wypełnić należy np. kremem orzechowo-czekoladowym, a wierzch przyozdobić wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.
Drożdżówka posłuży także jako ciekawy spód do pizzy. Do nietypowych sposobów na urozmaicenie posiłku należy upieczenie jej z dodatkami, a następnie przysmażenie całości na patelni w głębokim oleju - stanie się wtedy niesamowicie chrupka i smakowita.
Jeżeli chodzi o sposób wykorzystania ciasta drożdżowego, okazuje się, że jedynym elementem ograniczającym możliwości jest jedynie wyobraźnia i kreatywność samego kucharza!
Copyright © 2023 • Leczna24.pl
Strona wygenerowana w 0.102 sek. (7)