46

reklama Łęczna
Jak wykorzystać ciasto drożdżowe?
08:38 · 21 lutego 2023 przez om · Artykuł sponsorowany

Jak wykorzystać ciasto drożdżowe?

  Ciasto drożdżowe, czyli idealna baza dla wielu deserów i wypieków, w tym nawet pizzy. Szybkie do zrobienia, nie licząc czasu potrzebnego do jego wyrośnięcia; tanie i uniwersalne w wykorzystaniu. Jego jedynym minusem jest to, że szybko wysycha i traci swój pyszny smak. Na szczęście istnieje kilka sposobów i przepisów, które są w stanie uratować nawet już czerstwą masę. Niektóre z nich są dosyć zaskakujące!

Pomysł na wykorzystanie świeżego ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe wilgotne, dopiero co wyjęte z piekarnika - jest niewątpliwie pyszne, ale niestety traci bardzo szybko swoje walory smakowe. Co zrobić w sytuacji, w której kucharz nie chce marnować swojego wypieku i spisywać go na straty? Czy nie da się uniknąć wyrzucania czerstwego wypieku do śmietnika? Niekoniecznie. Wystarczy skorzystać wtedy z innych przepisów, które uwzględniają świeżość wyrobu.

Jak wykorzystać świeże ciasto drożdżowe?

Do największych zalet ciasta drożdżowego należy jego wszechstronność. Nada się ono do stworzenia:

  • ciasta na pizzę;
  • precli;
  • bułek cynamonowych;
  • bułek brioszek;
  • chlebów typu focaccia;
  • bagietek;
  • słodkich ciast z kruszonką.
Wierzch ciasta drożdżowego da się wyłożyć większością istniejących owoców i warzyw, między innymi:
  • rabarbarem;
  • truskawkami;
  • jagodami;
  • szparagami;
  • malinami;
  • rodzynkami.
W Polsce niezwykle popularna jest drożdżówka z masą makową. Zrobić ją można na dwa sposoby: używając masy już podczas samego procesu pieczenia lub dodając po wyjęciu ciasta z piekarnika.

Jak wykorzystać stare ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe czerstwieje szybko. Zdarza się, że twardnieje już kilka godzin po upieczeniu. Nie należy go wtedy wyrzucać, ale wykorzystać w innym przepisie, np. na tzw. bread pudding.

To angielski deser, który pozwala wykorzystać już nie tak świeży wypiek. Aby go wykonać, należy:

  • pociąć na małe fragmenty drożdżówkę;
  • włożyć ją do naczynia żaroodpornego;
  • zalać ją masą przygotowaną z: 200 ml kremówki, 200 ml mleka, 2 jajek i 2 łyżeczek cukru;
  • wstawić całość do piekarnika na 160°C na 30 minut.
Powstanie deser przypominający swą konsystencją pudding. Przepyszny zwłaszcza wtedy, gdy spożywa się go z herbatą lub ciepłym mlekiem.

Co zrobić z resztek ciasta drożdżowego?

Bread pudding to nie jedyne danie, które da się stworzyć z resztek ciasta drożdżowego. Istnieje więcej sposobów, które pozwolą nie marnować nadmiaru gotowego już wyrobu.

Jednym z lepszych pomysłów jest poszarpanie ciasta na drobne kawałeczki, a następnie umieszczenie ich w szklanym pucharze. Powstałe szczeliny wypełnić należy np. kremem orzechowo-czekoladowym, a wierzch przyozdobić wiórkami czekoladowymi i kokosowymi.

Ciasto drożdżowe na słono

Drożdżówka posłuży także jako ciekawy spód do pizzy. Do nietypowych sposobów na urozmaicenie posiłku należy upieczenie jej z dodatkami, a następnie przysmażenie całości na patelni w głębokim oleju - stanie się wtedy niesamowicie chrupka i smakowita.

Jeżeli chodzi o sposób wykorzystania ciasta drożdżowego, okazuje się, że jedynym elementem ograniczającym możliwości jest jedynie wyobraźnia i kreatywność samego kucharza!


W sobotę w Łęcznej Jarmark Wielkanocny

Policjantka z wizytą w szkole podstawowej

Zmiany w Zarządzie Górnika

Akrobatyka i gimnastyka sportowa - zajęcia dla dzieci i młodzieży!



Kupujesz mieszkanie w Świdniku?

Kiedy przydadzą Ci się raczki w górach?

Dlaczego przeprowadza się badania gruntu?

Rodzicu - nie bój się wizyty z dzieckiem u psychologa


Copyright © 2023 • Leczna24.pl
Strona wygenerowana w 0.102 sek. (7)